Kaksi katastrofia

| Eero Paloheimon kirjoitus on julkaistu Taloussanomissa 6.9.2005 |

Lähes samanaikaisesti kaksi onnettomuutta eri paikoissa, sama syyllinen. Shiiamuslimeja kuoli melkein tuhat, kun Bagdadissa syntyi paniikki ja yli tuhat New Orleansin ympäristössä, kun hirmumyrsky iski USA:n etelärannikkoon.

George W. Bush on syypää molempiin onnettomuuksiin.

Irakin sota ja miehitys sai alkunsa uskottelusta, että Irakissa on joukkotuhoaseita. Kun niitä ei löytynyt, aloitettiin sota, sillä Irak ei ollut riittävän innokas avustamaan niiden löytämisessä. Sittemmin todettiin, ettei aseita alun perin ollutkaan. Erehdystä ei pyydelty anteeksi, vaan keksittiin pommituksille jälkikäteen parempi syy, Saddam Husseinin kukistaminen. Pommittamalla Hussein löydettiin ja vangittiin, mutta oikeudenkäyntiä ei aloiteta, koska lopputuloksena olot varmaan huonontuvat vielä nykyisestään.

Olot ovat amerikkalaisen miehityksen jälkeen Irakissa kurjistuneet ja kaikkein kristillisimmät amerikkalaiset ehdottavat, että Venezuelan presidentistä pitäisi jatkossa päästä eroon kevyemmällä tykistöllä. Miten Bushin hallinnossa mahdettaisiin reagoida vastaaviin uhkauksiin, jos niitä vastapuolella esitettäisiin? Jos pidettäisiin kiinni periaatteesta, vietäisiin ehdotteleva pappi Guantanamon kuntoutuskeskukseen saamaan uudelleenkoulutusta. Mutta jos kysymys on yksipuolisesta hyödystä, lempeä moite riittänee. Riippumatta USA:n motiiveista, pitäisi tehdä tilinpäätös ja todeta, montako kuollutta Afganistanissa ja Irakissa on saatu aikaiseksi amerikkalaisen inhimillistämisen seurauksena ja montako on säästetty. Mutta projekti on kesken ja tase olisi ennenaikainen.

Oli miten oli, tuhat meni taas.

Hirmumyrsky Katrina on näennäisesti luonnonkatastrofi, johon kukaan ihminen ei ole syyllinen. Onneksi, sillä jos jotain ihmistä voitaisiin syyttää, saisimme varmaan kaikki pommeja niskaamme, opetukseksi ja vastaavien tihutöiden ennalta ehkäisemiseksi. Mutta Katrina on vain osittain ja näennäisesti luonnonkatastrofi. Havainnot osoittavat, että vastaavat onnettomuudet ovat lisääntyneet yli tilastollisesti merkittävien rajojen viimeisen vuosikymmenen kuluessa. Olisiko tähän jokin taustalla oleva syy ja mikä se mahtaisi olla?

Sulkekaamme pois kaikki epäloogiset selitykset, kuten öljyn hinnan nousu tai EU:n perustuslain lykkääntyminen. Luonnonkatastrofien lisääntyminen ei voi johtua muusta kuin maapallon ilmaston muutoksesta. Tämä päätelmä ei edellytä syy-seuraus-suhteen seikkaperäistä tuntemista.

Maapallon ilmaston muutos johtuu hiilidioksidin päästämisestä ilmakehään. Hiilen ja öljyn polttoa pitäisi vähentää. Siitä ovat yksimielisiä maailman useimmat valtiot, mutta taas sama mies, tuo Bush, panee kapuloita rattaisiin. USA kaikkein merkittävimpänä valtiona ei ole allekirjoittanut Kioton sopimusta ja se lisää Katrinan kaltaisen katastrofien syntyä, tulvia ja hirmumyrskyjä, kuolleita, leskiä ja orpoja.

Vakavista asioistahan tässä on kysymys. Siitä syystä toistankin ehdotuksen, johon liian usein on suhtauduttu pilkallisesti ja leikkimielellä. Läntisen maailman tulisi arvioida tavoitteensa ja arvomaailmansa perusteellisesti uudelleen.