Valtio ja firma

Taas kaikuu valitusvirsi yhteinen Hangosta Nuorgamiin. Suomeen on vahingossa valittu pääministeriksi henkilö, joka ei ole ammattipoliitikko vaan – pysykää tuoleillanne – amatööri. Asiassa ei lohduta edes se, että Amerikan kansa teki saman munauksen. Mutta me fiksutkin: insinööri pääministerinä, voiko kamalampaa ajatella? Valituskuoron eturivissä hoilaavat leipäpoliitikot ja yksinkertaisimmat politiikan toimittajat.

Viettäkäämme lyhyt totuuden hetki ja aprikoikaamme, mitä tuo politiikan ylistetty ammattilaisuus oikein on. Sitähän se Amerikan kansakin kavahti. Entä tuo yksityisyrittäjyyden kauheus, josta valituskuoro ammentaa aiheensa?

Politiikan ja yksityisen elinkeinoelämän merkittävin ero on, että politiikassa vastuusta puhutaan, elinkeinoelämässä sitä kannetaan, traagisimmissa tapauksissa kaiken henkilökohtaisen omaisuuden menettämisen, joskus jopa itsemurhan seuratessa epäonnistumista ja häpeää. Politiikan ammattilaisen suurin riski on, että joutuu vaihtamaan paikkaa kilpailijan kanssa. Milloin ammattipoliitikko avasi kukkaronsa ja maksoi möhlimisensä kulut?   

Toinen konkreettinen ero on, että yksityisen elinkeinoelämän puolella ei kauan katsella sellaista hallintomössöä, joka täyttää julkisen sektorin keskijohdon. Poikkeuksia on; esimerkiksi Nokian romahduksen on arvioitu johtuneen juuri tästä. Politiikan ammattilaisille tämän möhkäleen olemassaolo on elinehto, silloin ei tarvitse valvoa ikävällä tavalla tehokkuudeksi kutsuttua ilmiötä, josta yksityisen elinkeinoelämän puolella pidetään niin tarkkaa syyniä. Jos rahat eivät riitä, korotetaan veroja. Kyllä kansa maksaa.

Ja vielä se kolmas juttu. Liike-elämässä ratkaisevaa on, miten on eikä miltä näyttää. Liike-elämässä ei tarvitse nuolla median peppua samalla lipevyydellä, johon ammattipoliitikko liukkaasti ryhtyy. Ellei poliitikko hoitele lehdistösuhteitaan nöyrästi, hänet siirretään kunnioitetun ammattilaisen karsinasta halveksitun amatöörin karsinaan. Media palkitsee, kun sitä miellyttää.

Toivottavasti tuli selväksi, miksi Suomen kansan pitäisi valita johtajiksi muita kuin amatöörejä?