Tekopyhää huijausta

Tämän viikon tapahtumat ovat suuri riemu hurskastelijoille ja huijareille. Tarkoitan tietysti perussuomalaisten kokousta, hallituksen hajoamista, perussuomalaisten hajoamista ja hallituksen hajoamisen perumista. Kuinka hienolta näytti, kun arvot eikä pyrkyryys ohjasivat päättäjiä! Sukeltakaamme tekopyhän klovnin sisimpään.

Otetaan ensin pari askelta taaksepäin. Vuosikaudet hoilattiin ”monikulttuuri, monikulttuuri”- virttä, kunnes oivaltavimmille valkeni, että veisaajat palvoivat tehosekoittimella vatkattua mössöä, joka on oikean monikulttuurin irvikuva ja vastakohta.

Tämä ”ihmisarvo, ihmisarvo” – virsi ansaitsee saman kohtalon.  

Etiikka olkoon politiikan perusta. Laajasti ajatellen – siis ei puolilaajasti – kuuluu eettiseen ajatteluun muitakin kuin nykyihminen. On tarkasteltava koko maapallon tulevaisuutta ja sitä pitkällä aikavälillä. Ei riitä pohtia, miten kivaa on istua Pohjois-Espan katukahvilassa tai mikä on maan kilpailukyky rahasta. Jos tarkastelu on tuolla tasolla, ei pidä sotkea argumentiksi arvoja. Vielä ällöttävämpää, jos ilmeinen syy ratkaisuille on oman puolueen tai henkilön itsensä poliittinen menestys.

Pitkän tähtäyksen kokonaistavoite voisi olla maapallo, jonka väkiluku on vakiintunut nykyistä olennaisesti pienemmäksi, jossa kymmenet sukupolvet voivat elää ahdistumatta tulevaisuudesta, jossa luonnolla on itseisarvonsa välinearvon asemesta ja jossa eri kulttuurit kukoistavat rikkaina ja sovussa keskenään. Sellaisen planeetan kauneus ja sen ihmiskunnan viisaus olisivat ylpeyden aiheita sen jokaiselle asukkaalle. Mahdettiinko puolueiden palaverissa maanantaina tai perussuomalaisten ryhmissä tiistaina pohtia näitä asioita?

Epäilen, ettei pohdittu. Niissä studeerattiin, mitä Halla-aho on tullut sanoneeksi ja saatiin veruke – arvot – ratkaisuille. Todellinen syy oli poliittisen tappion pelko. Pelättiin, että valta kapenee ja kannatus putoaa. Henkilöiden ja puolueiden etu vaati ensin hallituksen hajottamista, sitten päätöksen perumista. En arvioi itse ratkaisuja. Mutta niiden perustelu – ihmisarvo – on valhetta tai ainutkertaista höpertelyä.

ps. Oikeita arvoja voit puolustaa kampanjassa osoitteessa: Unite the Armies tai http://unite-the-armies.org