Carpe Diem

Päivälehden tulisi iskeä ajan hermoon. Sen tulisi poimia päivän tapahtumista se asia, jota tulevaisuustutkijat kutsuvat ”heikoksi signaaliksi” ja joka hyvävainuisen toimittajan sieraimissa tuoksuu tulevien vuosikymmenten ”megatrendinä”, joka valtaa maailman ja jonka merkitys on jättimäinen. Usein lehti antaa ymmärtää, että lehden omat kannanotot tai julkaistut kirjoitukset ovat tätä terävyyttä ja iskevyyttä parhaimmillaan.  

Maamme merkittävin päivälehti, Helsingin Sanomat tekee tämän kahdesti 18.4.

Lehden pääkirjoituksessa kerrotaan, että ”Kiertotalouden teema on viriämässä myös Suomessa” ja mielipidesivun merkittävimmässä artikkelissa kerrotaan, että monikulttuuriset perheravintolat ”ovat nyt leviämässä Suomeen”.  Sallitteko, että hymyilyttää?

Asia ei liity yhteen lehteen eikä yhteen tiedotusvälineeseen. Edellinen on vain esimerkki, koska kritiikiltä aina vaaditaan yleisten johtopäätösten tueksi edes yksi esimerkki. Kiertotaloudesta on pauhattu tuhansissa artikkeleissa ja kymmenissä kirjoissa noin kolmekymmentä vuotta ja etniset ravintolat sisäisine henkilöjärjestelyineen ja mahdollisine ongelmineen ovat lähes yhtä vanha ja tuttu asia. Vuonna 1987 olisivat edelliset artikkelit olleet ajan hermolla.   

Tieteellisessä keskustelussa pidetään tärkeänä, ettei jonkun toisen tutkijan ideoita esitetä omina ajatuksina. Tuon tuosta mediakin nostaa tikun nenään jonkun tutkijan, jonka toimia paheksutaan tässä suhteessa. Tieteellisissä piireissä sellaista pidetään epärehellisyytenä, lähes rikollisuuteen verrattavana kähvellyksenä. Talouselämässä omat ideat suojataan lailla ja patenteilla ja rikkomuksista selvitään rahalla. Poliitikkojen kesken ollaan hieman vapaamielisempiä, mutta usein sielläkin muistutellaan, että kilpailija teki kannatettavan ehdotuksen jo vuosia sitten.

Eri sektoreilla on yhteiskunnassa omat moraalisääntönsä, mutta oppia saa lainata yli rajojen. Olisiko medialla aihetta poimia vihjeitä tieteen, talouselämän tai edes politiikan käytännöistä? Tarvittaisiinko annos nöyryyttä, kun homehtuneita latteuksia esitetään raikkaina oivalluksina? Enpä neuvo, kunhan kyselen.          

ps. ajan hermolle pääset osoitteessa http://unite-the-armies.org