Takapenkin tantat

Ralliautossa istuu kaksi: kartanlukija ja kuski. Jos ralliauto olisi hyvinvointivaltio, siinä istuisi näiden lisäksi kaksi henkilöä takapenkillä. He ovat takapenkin tantat. Heillä on suuret luulot itsestään.

Kartanlukijan takana oleva tantta höpöttää alati edessä istuvan korvaan. Hän yrittää kiinnittää kartanlukijan huomion omasta mielestään tärkeisiin yksityiskohtiin reitin varrella, esimerkiksi puun latvassa istuvaan harakkaan ja ojaan sammuneeseen juoppoon. Sen lisäksi hän arvostelee lakkaamatta kartanlukijan reitinvalintoja. Tämä oikeanpuoleinen täti, nimeltään Tantta 1, häiriköi ja natkuttaa kartanlukijalle siinä määrin, että urheilutoimittajaa epäilyttää hänen toimiensa hyödyllisyys. Näyttää, että tuo huomauttelija ei pysty erottamaan olennaista tyhjänpäiväisestä. Mutta hän saa palkkionsa höpöpuheista.

Vasemmalla, kuljettajan takana istuu myös varttunut henkilö, Tantta 2. Hän saa palkkansa varovaisuudesta. Hän huutelee kuskille jatkuvasti, ettei tämä tunne liikennesääntöjä, kehottaa tätä painamaan jarruja, varoittelee ja taivastelee. Jos tien varressa on nopeusrajoitus, alkaa kuljettajan takana istuskeleva täti huutaa kuin laiva sumussa. Pahinta on, että Tantta 2 on kiinnitetty liimalla istuimeensa, häntä ei voi heittää autosta ulos jossain sopivassa kurvissa. Urheilutoimittajalle tulee mieleen, mahtaako Tantta 2 lopulta edistää mitaleille pääsyä kisassa.

Me elämme ylikypsässä hyvinvointivaltiossa, joka sijaitsee ylikypsässä hyvinvointimaanosassa. Eurooppa kilpailee raadollisissa asioissa Kiinan, USA:n ja kohta myös Afrikan kanssa. Silloin olisi tärkeää, että yhteiskunnan eri toimijat – siis poliitikot, elinkeinoelämä, media ja virkakoneisto – kantaisivat kaikki puita samaan nuotioon. Vähiten on hyödyksi, jos osa meistä kantaa puita ja osa vettä. Eduksi ei ole myöskään harhaluulo, että me emme tarvitse ketään, vaan meidän pitää auttaa kaikkia.

Lopuksi urheilutoimittajan arvoitus lukijalle. Jaa ralliauton roolihahmot, Kartturi, Kuski, Tantta 1 ja Tantta 2 oikealla tavalla yhteiskunnan toimijoille. Kuka on Elinkeinoelämä, Media, Poliitikot, Virkamiehet?