Valtalehtemme Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen käyttää lehtensä paraatipaikan arvovaltaa 2.9. yksittäisen kansanedustajan Olli Immosen netissä käyttämän sananvapauden rajaamiseen ja tämän – yksityishenkilönä esiintyneen kansalaisen – mollaamiseen. Syy on ilmeisesti, että Akkanen on Immosen kanssa eri mieltä maahanmuuttoasioista. Mitä mahtaisi Voltaire sanoa tästä sananvapauden tulkinnasta?
Akkanen moittii Immosta arkuudesta, kun tämä ei vapaaehtoisesti jättäytynyt median eteen pahoittelemaan ja pyytelemään anteeksi sitä, että on poikennut poliittisesti korrektista valtavirrasta. Immonen ei nähnyt asiakseen tukea sitä ilmeisen keskeneräistä ajattelua, että massamuutto muutenkin ylikansoittuneeseen maanosaamme on mukava juttu ilman ikäviä sivuvaikutuksia. Hän ei myöskään ottanut käyttöön suosittua kikkaa: nöyristelyä, kumartelua ja pahoittelua. Hän pysyi kannassaan, haistatteli medialle ja mikäs sen kamalampaa.
Tulee mieleeni tapahtuma 25 vuoden takaa, en muista tarkkaa ajankohtaa. Käytin silloin eduskunnassa puheenvuoron, jossa arvelin, että Euroopan olisi viisaampaa ja tehokkaampaa käyttää resursseja Afrikassa olosuhteiden parantamiseen ongelmien syntyseudulla, ei niinkään kannustaa väkeä muuttamaan tänne autettavaksi. Arvelin silloin, että muodikas muuttomeininki saattaa joskus johtaa liioittelevaan käytökseen puolin ja toisin. Auta armias, millaista pilkkaa sain osakseni noin sopimattomasta mielipiteestä. Nyt näyttää jo ministeri Orpokin tuumailevan samaan malliin. Parempi myöhään kuin vielä myöhempään.
Sitten pari sanaa siitä arkuudesta. Mielipiteestä riippumatta pidän rohkeana henkilöä, joka kirjoittaa sosiaaliseen mediaan omalla nimellään, vaikka tietää varmasti saavansa isoilta turpiin. Se on jotain muuta, kuin herjailla pääkirjoitustoimituksen suojista kannanottoja, joutumatta juuri koskaan perustelemaan julkisesti kantojaan; siis sellaisen kriittisen kuulijakunnan edessä, jota ei vielä ole aivopesty kollektiivisilla valheilla. Olisipa mukava nähdä, miten esimerkiksi Akkanen pärjäisi sellaisessa tilanteessa. Tasaisella ja mies miestä vastaan.