Sotea päin

Vanhemmat valtiomiehet C. Andersson ja J. Donner ovat avautuneet yleisölle terveyteensä ja ikääntymiseensä liittyvissä kysymyksissä (Suomen Kuvalehti 23.6. ja HS 23.6.). Se lienee trendikästä, joten seuraanpa heidän viitoittamaansa tietä.

Hyrylän terveyskeskus, vastattiin. Onko teiltä mahdollista varata aika päivystykseen, vai pitääkö siellä aina jonottaa, kysyin. Mikä vaiva teillä on? Vaivani liittyy keskivartaloni intiimeihin alueisiin, miten yksityiskohtaisesti haluaisitte kuulla niistä? Mikä on sosiaaliturvatunnuksenne? Vastasin. Ja nimi? Vastasin taas. Onko kysymys virtsaamisongelmasta? Ei, vaan tyrästä. Onko tyrä pullahtanut vai pullahtamaton? En tiedä. Lääkäri ehkä tietäisi. Ja sitä paitsi: onko teillä erikseen lääkärit pullahtaneille ja pullahtamattomille tyrille? Asutteko Hyrylässä? Suurin piirtein. Mutta voisitteko vihdoinkin vastata alkuperäiseen kysymykseeni, onko mahdollista varata aika päivystykseen, ettei tarvitsisi jonottaa? Tuhahdus. Saatte ajan 20 minuutin kuluttua.

Menin heti. Ei jonoa. Otin vuoronumeron. Päivystämässä nainen tietokoneen ääressä. Ja nimi oli? Siis minun nimenikö? Niin. Kerroin. Ja sosiaaliturvatunnus? Kerroin. Sano vielä uudestaan. Toistin. Voit mennä heti lääkäriin, viereiseen huoneeseen.

Terveydenhoidon tehostus näyttää toteutuvan. Kohdalleni sattui nuori, ystävällinen ja kaunis naislääkäri. Sellaiset ovat hyviä terveydenhoitajia. Istuin, seisoin ja makasin. Teitittelimme sivistyneesti. Keskustelimme tyrästäni ja kerroin juttuja henkilöhistoriastani, muun muassa armeijan ajoilta, jolloin tyrääni ei vielä ollut leikattu ja aina sen pullahtaessa ulos piilostaan painoin sen oikean käden peukalolla takaisin omaan lokeroonsa sekä siitä kuinka olin leikkauksessa Malmin sairaalassa ja hereillä leikkauksen aikana ja neuvottelin leikkaavan lääkärin kanssa tyräni uudelleen sijoittamisen yksityiskohdista ja miten tuo sijoittaminen vaikuttaisi ulkonäkööni ja ihmettelin lopuksi, että miten se pirulainen on vuosikymmenet pysynyt omalla paikallaan häiriköimättä ja nyt herää henkiin.

Sovimme, ettei tehdä mitään. Kaikki hyvin. Hieno käynti. Eläköön sote-uudistus!Keski-UusimaaK