Mummon ja jätkän maanosat

Amerikkaa kutsutaan kansojen sulatusuuniksi, mutta se ei ole sitä. Se on eri kansojen rämäpäisten, ennakkoluulottomien, aloitekykyisten ja hiukan aggressiivisten lähtijöiden sulatusuuni. Sellaiset muuttavat loppuelämäkseen valtameren yli. Amerikkalaisten geeniperilliset ovat erityisellä tavalla valikoitunut eurooppalainen joukko. Tästä ei kannata peistä taittaa.    

Mutta miten tämä vaikuttaa siihen maanosaan, joista tuo erityinen joukko on lähtenyt? Suurin muuttovirta USA:han, Kanadaan ja Latinalaiseen Amerikkaankin on tullut Euroopasta.

Mitä vaikuttaisi jonkun maanosan väestöön, että pituudeltaan kaikki yli 180 cm ihmiset muuttaisivat sieltä tiehensä? Oikein. Jäljelle jäävän väen keskipituus putoaisi entisestä, koska – näin se on – pitkät saavat pitempiä lapsia kuin lyhemmät. Pituudella ei ole mitään tekemistä esimerkiksi musikaalisuuden kanssa, joten tästä ei pidä tehdä yhtään laajempia johtopäätöksiä. Puhukaamme siis yhdestä ominaisuudesta, jota kutsun tässä rämäpäisyydeksi ja sen vastakohtaa viisaaksi varovaisuudeksi. Ensimmäinen on nuoren miehen meininkiä, jälkimmäinen iäkkäämmän naishenkilön. Ei kiinnitetä näihin arvoja.  

Mikäli edellinen, geeniperintöön viittaava olettamus on oikea, sen pitäisi näkyä Euroopan ja USA:n kehityksessä kahden viime vuosisadan aikana. Se olisi nähtävissä yhteiskunnallisissa valinnoissa, arvomaailmassa, lainsäädännössä, arkipäivän käytännöissä ja erilaisina saavutuksina. Onko amerikkalainen politiikka rämäpäistä ja eurooppalainen viisaan varovaista?

Kummalta puolelta Atlanttia löytyy enemmän hurjia keksintöjä, rohkeata liiketoimintaa ja ennakkoluulottomia ideoita? Entä kummalla puolella on enemmän lain rikkomuksia, aseita makuuhuoneen laatikossa ja väkivaltaa? Kummalla puolen Atlanttia pohditaan asioita perusteellisemmin, varotaan kuolemakseen virheitä, jahkaillaan ja jaaritellaan, ei pystytä tekemään nopeita ja räväköitä päätöksiä. Kummalla puolen eletään menneitten sukupolvien ansioilla?

Jos teidän pitäisi arvata, kumman vahva johtajaehdokas on Donald Trump ja kumman suosikki on  Angela Merkel, mitä veikkaisitte?