Oscar gaala – radikaali ja korrekti

Huomiotalous on vain eräs huomiomaailman osa. Edellistä on kovasti määritelty, jälkimmäistä ei. Otan siksi vapauden iskeä avoimeen markkinarakoon: ”huomiomaailma” on sellainen paikka, missä sanotun asian merkitys katoaa sen taakse, kuka sanoo ja missä sanotaan. Oscar gaala oli nyt ”se paikka”, Leonardo di Caprio ja Lady Gaga olivat sanojat. Puutun sanomisista vain tärkeämpään, edelliseen.  

Parhaan miespääosan voittaja käytti tilaisuutta hyväkseen ja sanoi, että ”kiireellisin ongelmistamme on ilmastonmuutos”. Ehkä miljoona ihmistä on sanonut tämän ennen häntä julkisesti, mutta sillähän ei ole väliä, kun sanojat ovat vain tiedemiehiä, filosofeja, taviksia, toimittajia tai poliitikkoja. En siis moiti sanojaa. Sanomisen painoarvo on kuulijan korvassa. Asiasta olen samaa mieltä, lisäksi sanottu oli tärkeää ja kunnioitan sanojaa siitä, että hän käytti tilaisuutta oikean asian eikä jonkun typeryyden puolustamiseen.       

Kiinnitän nyt huomion siihen, mitä näyttelijä ei voinut sanoa, poliittisen korrektiuden vuoksi. Jos hän olisi päästänyt sen syvemmän totuuden suustaan, hänet olisi lynkattu raivokkailla buuauksilla, mitään ei olisi voitettu ja media olisi grillannut miesparkaa siitä, että hänen suhteellisuustajunsa on vakavasti vialla. Kun sanoo jotain sellaista, jonka arvelee uppoavan kuulijakuntaan, ei tätä vaaraa ole.

Mitä jäi sanomatta?    

Jäi toteamatta, että ilmastonmuutos on vain yksi seuraus ihmiskunnan toivottomasta typeryydestä. Unohdettiin, että kaikki muutkin ympäristöongelmat ovat saman syyllisen tekosia. Jäi mainitsematta, että ympäristöongelmien rinnalla maailman sosiaalisetkin ongelmat ovat ihmisen oma vika, koska väestönräjähdys yhdistettynä tavaramäärän ihailuun ja energian tuhlaukseen tuhoavat planeettamme vuosisadan kuluessa. Ja loppulauseena olisi voinut pamauttaa, että jaarittelun pitää loppua, tarvitaan isoja tekoja ja Oscar gaalan tapaiset tilaisuudet ovat tämän rappiotilan näkyvimpiä signaaleja.

Olisiko yleisö puhjennut raikuviin suosionosoituksiin? Olisiko juontaja sanonut jotain sukkelaa? Olisiko media hehkuttanut reippaasti?