Kone vastaan kuntalainen

| Eero Paloheimon kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 17.11.2005 |

Tuusulan valtuusto päätti 14.11. talousarvionsa. Se alkaa julistuksella Tuusulan Visio 2016, jonka ensimmäiset lauseet ovat: Tuusula on hallitusti kasvava, viihtyisä ja turvallinen kunta Helsingin seudulla. Tuusulan kuntamaisema vesistöinen perustuu kehittyvien keskusten ja vireän maaseudun vuorovaikutukseen.

Julistuksen on valtuusto hyväksynyt yksimielisesti. Lähes kaikissa ratkaisuissaan valtuuston näennäinen enemmistö päätyi kuitenkin seuraavan kaltaiseen visioon: Tuusula on holtittomasti kasvava, ahdistava tehokunta Helsingin seudulla. Tuusulan kuntamaisema vesistöineen katoaa ylikuormitettujen keskusten ja hiipuvan maaseudun vuorovaikutukseen.

Ruskelan koulu suljetaan, Hyryläänkään ei haluta yleiskaavaa ja liikenteen kasvua yli odotusten pidetään saavutuksena. Näitä ajoi näennäinen enemmistö, mutta todellisuudessa vain sen osa, joka on valtuuston vähemmistö. Valtuusto jakautui ja jakautuu aatteellisesti kahtia. Vasemmisto ja oikeisto eivät ole merkityksellisiä, tärkeämpi jako on toinen. Näennäinen enemmistö ratkoo asioita ikään kuin kunta olisi kone; mitä tehokkaampi, sen parempi. Se haluaa kehittää kuntaa kuin McLaren autojaan. Se tuijottaa kasvulukuja ja muita tunnuslukuja, joilla se mittaa suoritteita ja saavutuksia. Sille laatu on tuntematon käsite, määrä ja vauhti ratkaisevat. Sille kuntalaiset ovat vain koneen osia, jotka tuottavat veromarkkoja koneen kehittämiseen. Rahan pitää liikkua, sillä raha rasvaa koneen. Kone on itsetarkoitus, kuntalaiset väline.

Näennäiseen enemmistöön kuuluvat kokoomus ja demarit, 27 valtuutettua.

Näennäinen vähemmistö – valtuuston loppuosa – tukee paitsi juhlapuheissa, myös käytännön ratkaisuissaan julistusta Tuusulan Visio 2016. Mikä ero on näennäisellä enemmistöllä ja todellisella enemmistöllä? Eivätkö ne olekaan sama asia?

Siinäpä se. Näennäiseen enemmistöön kuuluu 27 valtuutettua, näennäiseen vähemmistöön 24 valtuutettua. Osa edellisistä – kokoomusta ja vasemmistoa – on sydämessään samaa mieltä kuin ne 24, jotka käytännössäkin ajavat julistusta Tuusulan Visio 2016. Jos nuo oikeinajattelijat tai vain kaksikin heistä uskaltaisi kapinoida omia ryhmäpäätöksiään vastaan, äänestää todellisen mielipiteensä mukaisesti, noudattaa arkenakin juhlapuheiden julistusta, kuunnella valitsijoidensa ääntä ja ajaa vilpittömästi kuntalaisten etua, kääntyisi tuuli. Nyt vähemmistö jyllää ja lampaat seuraavat. Jylläävä vähemmistö on näennäisen enemmistön valtaosa ja ajaa asiaansa ryhmäpäätöksillä. Näennäinen vähemmistö (24) ja näennäisen enemmistön oikeinajattelijat (2+) ovat yhdessä Todellinen Enemmistö.

Tähän voi kuntalainen vaikuttaa. Ala häiriköidä. Soita valtuutetullesi. Kirjoita lehteen. Mekkaloi ja vaadi kuntalaiskokouksia. Kysy valtuutetultasi, äänestääkö hän todellisen kantansa mukaan vai onko hän narussa laahattu pässi. Vaadi valtuutetultasi käytännössäkin juhlapäivän julistusten linjaa. Valvo lehmänkauppoja. Vetoa vaaleissa annettuihin lupauksiin. Puhu asioista kavereittesi kanssa. Villitse ihmisiä rettelöimään. Älä anna huijata itseäsi. Älä itse ole pässi.