Isot ja pienet asiat

SDP kokoontuu näinä päivinä valitsemaan uutta puheenjohtajaa. Ville Kopra sanoo blogissaan, että maailma, Eurooppa ja Suomi tarvitsevat periaatteellisia järjenpuhujia ja tämä hoituisi SDP:n puoluekokouksessa valitsemalla oikea puheenjohtaja. Sallitteko, että olen huvittunut?  

Kopra vetoaa siihen, että pitäisi puhua isoista eikä pienistä asioista. Oikein. Hänen iso asiansa on, kuka kandidaateista on kovin rasismin vastustaja. Väärin. Miksi Kopra ei mieti tarkemmin asiaansa, olisi looginen ja muistaisi, että tahallinen epäloogisuus on epärehellisyyden laji?

Siksi, että perusteellisuus ja umpirehellisyys ovat vaativia taitoja eivätkä poliittisesti nokkelia. Poliittisesti nokkelaa on puhua asioista, jotka ovat lähellä kuulijaa, paikallisesti ja ajallisesti. On laskelmoitua vääristelyä painottaa pikkuasioita, jotka herättävät tunteita.  

Isot asiat maailmassa, Euroopassa ja Suomessa eivät ole kansojen tai kulttuurien välisiä riitoja, puhumattakaan puolueiden näpräilystä, kun ne sotivat toisiaan vastaan. Siitähän tuossa Kopran julistuksessakin on kysymys: SDP:n ja PS:n äänestäjistä kuntavaaleissa – tyypillinen mikroasia. 

Toivoisinpa, että joku SDP:n kolmesta kandidaatista nousisi muita viisaammaksi puhumalla tosista isoista asioista. Niitä on kaksi – mainittakoon ne tärkeysjärjestyksessä.

Tärkein vastakkaisuus on ihmislajin ja muun elollisen eturistiriita. Se heijastuu kaikessa, maailman väestöpolitiikassa, taloudellisten tavoitteiden ylikorostuksena, keskinäisenä valtataisteluna ja ihmiskunnan arvomaailman pinnallisuutena. Ihmislaji ei omista planeettaa, vaikka niin käyttäytyy.

Toiseksi tärkein eturistiriita on ihmislajin sisäinen. Silloin vallassa oleva ihmiskunta vahtii itsekkäästi etujaan tulevien sukupolvien kustannuksella, ahmii sitä, joka yhtäläisesti kuuluu myös sadoille tuleville ihmiskunnille.

Loistava sattuma lienee, että eettinen ratkaisu toiseksi tärkeimmässä kysymyksessä muistuttaa sitä ratkaisua, jota tärkein asia huutaa tuekseen. Valittakoon siis SDP:n puheenjohtajaksi se, joka parhaiten ratkoo edellä mainitut kaksi ongelmaa.     

ps. Vihje: lukija voi tutustua isoihin  asioihin osoitteessa http://unite-the-armies.org