Huumaavat pelit

Olen koukussa. Pelaan shakkia Internetissä ja tunnen sen luissani. Päivittäin minulla olisi usein hyödyllisempää ja tärkeämpää tekemistä, mutta uskottelen itselleni, että hommat sujuvat paremmin ja virkistyneemmin, kunhan ennen sitä otan yhden matsin jonkun intialaisen, amerikkalaisen tai norjalaisen vastustajan kanssa. Peli vaikuttaa kiihottavasti aineenvaihduntaani. Henki pistää aineet liikkeelle. Olen pelin orja. Jos olen viikon ulkomailla pelaamatta, on kroppani normalisoitunut tasapainoon, eikä pelihimo pääse niskan päälle. Sitten tulee hetki, jolloin yksitoikkoisuus tai joku muu arkipäivän latteus iskee ja ajattelen: vain yksi peli. Ja se on sitten menoa taas.

Kirjoitan tästä kahdesta syystä. Ensinnäkin oletan, etten ole ainoa maailmassa. Toiseksi, shakki on vain eräs peleistä ja epäilen, että vielä koukuttavampia ja hyödyttömämpiä pelejä löytyy netistä ja mikä merkittävintä: minua nuorempia riippuvuuteen ajautuneita pelaajia. Peliteollisuus on Suomessa ylistetyin vientiteollisuuden ala, eikä sellaisessa nähdä mitään pahaa.

Näistä syistä on syytä vertailla kaikkein vastenmielisintä rikollisuuden alaa tähän ylistettyyn sankaritarinaan. Verratkaamme huumetuotantoa ja huumekauppaa pelialaan. Mitä yhteistä löytyy?

Molemmat ovat luonteeltaan koukuttavia, niiden vaikutukset ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti vahingollisia, ne houkuttelevat keinotekoisella valemaailmalla käyttäjiään, niissä liikkuvat miljardit tuottajilleen, ne vahingoittavat miljoonien ajankäyttöä päivittäin ja riippuvuuden uhrit eivät aluksi huomaa, mihin syövereihin he vajoavat.

Mutta ei nyt liioitella näitä samankaltaisuuksia. On ainakin kaksi eroa. Huumeet iskevät fyysiseen ja sieltä henkiseen, peleissä syy ja seuraus ovat päinvastaiset. Huumeet ovat laissa kiellettyjä, pelit talouselämän ylistämiä sankaritarinoita. Onkin huvittavaa, kuinka PokemonGo on saanut myönteistä juttua mediassa erään piirteensä ansiosta. Sehän lisää liikuntaa. Eikö suunnistus, retkeily, marjastus, sienestys aja saman asian?

Nykyaika saisi menneiltä sukupolvilta nimikkeen: keinotekoisuuden aika. Pankaas taas funtsaten.

ps. Mikäli haluat käyttää aikasi todella hyödyllisesti, mene Internetissä osoitteeseen http://unite-the-armies.org, allekirjoita siellä oleva vetoomus ja levitä tietoa kavereillesi.