Ammattipoliitikon motiivit

Ennen vanhaan – kuten sanonta kuuluu – ei poliitikko ollut ammattinimike. Nykyään on. Ennen sanottiin, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja poliitikolla oli sen lisäksi jokin ammatti, jossa noudatettiin alan ammattietiikkaa. Lääkäreillä, toimittajilla, juristeilla, tieteilijöillä ja taiteilijoilla on jokaisella alansa käytössäännöt, joiden rikkomista pidetään edelleen – maltillisesti ilmaistuna – sikamaisena.

Kun politiikka on julistettu ammatiksi, on syytä kysyä, mikä on tuon ammatin ammattietiikka. Mitä kertovat tästä asiasta ryhmäkuri, ministereiden valinnassa painottuvat puolue, sukupuoli, ikä ja asuinpaikka sekä se kummallinen ilmiö, että poliitikko hallituksessa ollessaan tukee eri asioita kuin oppositiossa? Politiikan toimittajia tai politiikan tutkijoita eivät nämä omituisuudet hätkähdytä lainkaan. Se johtuu siitä, että he arvelevat ymmärtävänsä politiikkaa paremmin kuin kansalainen, äänestäjä. He tietävät, mikä on homman ydin.

Minulla on tästä asiasta lukuisia kokemuksia, mutta jätän erisnimet mainitsematta. Itse asian voin kansalaiselle kertoa. Kannatettava asia sinänsä on ammattipoliitikolle vasta kolmanneksi tärkein motiivi. Hän mielellään puolustaa asiaa, jota sydämessään pitää hyvänä ja vastustaa pahana pitämäänsä. Toiseksi tärkein motiivi on kuitenkin, että asian puolustaminen edistää hänen poliittista uraansa. Ryhmäkurin noudattaminen oppositiossa ja hallituksessa on osa tätä valintaa, oikeiden henkilöiden lipittely toinen tärkeä osa. Älä siis kansalainen ihmettele, että ammattipoliitikko äänestää usein kuvitellun omatuntonsa vastaisesti. Sitä kutsutaan poliittiseksi viisaudeksi – ammattitaidoksi. Politiikan toimittajatkin monesti ylistävät tuota viisautta.

Kuitenkin, kaikkein tärkein motiivi näyttää olevan sellainen, ettei sitä röyhkeinkään kehtaa tunnustaa. Siitä huolimatta se näyttää sotkevan asioita jatkuvasti, aiheuttaa tehottomuutta ja viivästymisiä, selittelyä, kompurointia ja tekopyhää vääristelyä. Pankaapa merkille.

Ammattipoliitikon tärkein motiivi on, ettei puolustettu ratkaisu edistä kilpailijan tai vihollisen uraa.

ps. Mikäli haluat tehdä jotain reilusti epäitsekästä, mene osoitteeseen http://unite-the-armies.org, allekirjoita siellä oleva vetoomus ja kerro siitä kavereillesi.