Hulttio leipäjonossa

Hulttiopoika leipäjonossa

Kreikka on rikkaan perheen hulttiopoika, joka jättää hienon moottoripyörän nurkan taakse, riisuu kravatin kaulastaan, asettuu leipäjonoon ja virnistelee sitten täysi kassi kädessään kuin kauhufilmin sarjamurhaaja. Hulttiopojalla on pyylevähkö sisko, joka seisoo leipäjonon vieressä lippalakki päässä ja motkottaa veljensä meiningistä.

Eurooppa on rikas perhe, jolla on loistava menneisyys kaikilla aloilla. Se on näyttänyt muille perheille esimerkkiä demokratian luomisessa, kulttuurin saavutukset ovat loisteliaita ja se on hoitanut raha-asiansa huolellisesti. Se on tullut tästä kaikesta niin omahyväiseksi, että avustaa muitakin perheitä avokätisesti.

Eurooppa rehvastelee uutterien esi-isiensä saavutuksilla. Se pullistelee vanhemmilta perityillä varoilla ja hehkuttelee omaa hyvyyttään. Ja samalla se on itse vaipumassa huomaamattaan kohti arveluttavaa rappiotilaa. Pyylevän siskon ei pitäisi motkottaa, vaan ottaa ruoska käteen.

Eurooppa vastatkoon vuosikausien vedättämiseen ja luikerteluun niin, että kaikki voivat jatkossakin luottaa eurooppalaisiin. Pitäisi osoittaa, että vielä tämäkin maanosa pystyy johonkin muuhun kuin ylvästelemään historiallaan. Kreikka halutaan pitää Euroopan osana siksi, että siellä syntyi demokratia. Jos suomalaiset tai latvialaiset alkaisivat kukkoilla 2000 vuotta vanhoilla tekemisillään, niin tuskinpa Jean-Claude Juncker nöyränä pyytelisi meitä jäämään seuraansa. Historia ei muutu hallinnollisilla ratkaisuilla. Mitä kamalaa siinä on, etteivät Sveitsi ja Norja kuulu Euroopan Unioniin?

Kreikkalaiset asettukoot vastustamaan kieroja johtajiaan, opetelkoot kirjoittamaan kuitteja ja tekemään virka-aikana töitä. Kansanäänestyksen järjestäminen asioista, joita ei itse pysty ratkaisemaan, on pelkuruutta. Jos on tullut valituksi demokraattisesti, pitää kantaa vastuu myös virheratkaisuista. Ei vastuuta pidä siirtää sellaiselle, jonka tietää hallitsevan monimutkaisia kokonaisuuksia paljon huonommin. Tähän raukkamaisuuteen Kreikan kansa voisi ensi sunnuntaina vastata. Sen ymmärtää jokainen, paksuihin paperipinoihin tutustumatta.