Salaliittoteorioita

 

Venäjän poisjäänti Helsingin ETYJ-kokouksesta on herättänyt erilaisia arvailuja tämän boikotoinnin syistä. Ministeri Jaakko Iloniemi ihmetteli, miksi Venäjä halusi lähettää kokoukseen niitä edustajia, joiden tiedettiin olevan matkustuskiellossa. Yleisesti esitetty teoria näyttää olevan, että heitettiin koepallo ja katsottiin, miten pikku naapuri reagoi.

Mikään ei olisi estänyt niitä Venäjän edustajia tulemasta, jotka eivät ole EU:n matkustuskiellossa. Mutta kun kaikkien ei sallittu tulla, jäivät loputkin tulematta, lukuun ottamatta Nikolai Kovaljovia, joka erikseen tuli moittimaan Suomea tottelevaisuudesta EU:n matkustuskiellossa. ETYJ-kokouksen boikotointi voitiin naamioida reaktioksi epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Matkustuskielto oli tietysti tiedossa ja operaatio kokonaisuudessaan etukäteen suunniteltu. Todennäköisesti myös arvattiin, miten Suomi aikoo reagoida.

En usko, että kysymys oli Suomen kiusaamisesta tai edes koepallosta. Tämä teoria sisältää olettamuksen, että Venäjä olisi halunnut tulla ETYJ-kokoukseen ja pois jääminen kokouksesta olisi jotenkin haitallista Venäjälle. On muistettava, että Krimin ja Ukrainan rintamatapahtumien ohella käydään myös jatkuvaa tiedotussotaa. Siinä sodassa olisi ollut Venäjälle tappiollista jättää tulematta Helsingin kokoukseen ilman selitettävää syytä. Media olisi tulkinnut sen niin, ettei kantti kestänyt tulla kuulemaan lähes yksituumaista kritiikkiä, joka kohdistuu Venäjän toimiin Ukrainassa.

Nyt tarjoutui tilaisuus tehdä tässä shakkipelissä todellinen voimasiirto. Liike-elämässä puhutaan win-win-tilanteesta, kun saavutetaan useita etuja samalla tempulla. Merkittävin etu oli varmaan, että kasvoja menettämättä voitiin jäädä pois kiusallisesta ETYJ-kokouksesta. Sivutuotteena saatiin marttyyrille lankeavaa myötätuntoa. Ja lopuksi vielä sekin, että tulihan testatuksi, mihin pikku Suomen urhoollisuus nykyisin yltää.

Onneksi emme enää elä tuota nolostuttavaa suomettumisen aikaa. Silloin olisi voinut epäillä, että koko prosessi on vain tarkoituksellista, Suomen ja Venäjän yhteistyönä kehiteltyä oveluutta.