Vihdoinkin vähän viisautta

Ja he nauroivat niin, että meinasivat tuoleiltaan pudota.

Puhunko varmasti totta? Koskeeko se myös terveitä, nuoria miehiä? Miten sellainen yleensä hyväksytään? Mitä järkeä siinä muka on?

Olin Caracasissa, Venezuelassa vuonna 2002. Elettiin sosialisti Hugo Chavezin aikaa. Pidin pienelle, mutta valveutuneelle porukalle lyhyttä alustusta Suomen yhteiskunnallisista oloista. Olin juuri kertonut, että sosiaalitukemme ovat niin korkeat, että monien ei kannata mennä töihin lainkaan, koska heidän ansiotasonsa putoaisi tai säilyisi osapuilleen ennallaan. Voi että se nauratti.

He kysyivät, keskustellaanko edes tästä asiasta. Sanoin, että ihmetellään, pitäisikö puhua perustulosta, negatiivisesta tuloverosta vai kansalaispalkasta. Termiä pohditaan kovasti. Jälkihuomio: sosiaali-intoilijat ovat luopuneet viimeisestä termistä, sehän viittaa kansalaisuuteen.

Itse puutuin tuohon asiaan ensimmäisen kerran kirjassani Suomi-mahdollinen maa (1981) ja sen jälkeen olen ottanut asian esiin ehkä kymmenkunta kertaa. Eräs kerta on jäänyt erityisesti mieleeni. Kymmenen vuotta myöhemmin olin eduskunnassa ja paneuduin asiaan hieman perusteellisemmin. Huomasin, että asiat olivat vielä huonommin kuin olin aavistanutkaan. Juttu oli yllätys myös silloiselle sosiaali- ja terveysministeri Tarja Haloselle, joka tosin ei ollut huolissaan itse mätäpaiseesta. Häntä huolestutti, että asia tulisi kaikkien tietoon.

Onneksi meillä on nyt ministeri Jari Lindström, joka ei kavahda totuutta. Mutta hänkin on joutunut seinää vasten, älyttömien lakiemme vuoksi. Eihän ihmistä saa pakottaa ottamaan alempipalkkaista työtä kuin työttömänä saa tukea! Mikä vaikertajien kuoro on noussut metelöimään tämän ihmisoikeuksien rikkeen tähden! Laiskoja ei saa syrjiä!

Pitäisi ymmärtää, että tukia on liian helppo saada ja ne ovat terveille työkykyisille liian korkeita. Kukaan täyspäinen työnantaja ei maksa korkeampaa palkkaa kuin työntekijä panoksellaan tuottaa firmalle. Suomen tukiviidakko on liian kallis. Se on luotu niille, jotka siinä ympäristössä viihtyvät. Lopetettaisiinko valehtelu tästä asiasta?