Tiede ja talous?

HS julkaisi 24.1. kahdeksan ”taloustieteilijän” vastaukset neljään kiinnostavaan kysymykseen. Vastaajat olivat miehiä, mutta heitä ei kutsuttu tiedemiehiksi, ei myöskään tiedehenkilöiksi. Paavo Teittinen lopetti sitten hämmentyneen kainalojuttunsa kirjoittamalla, ettei halua uskoa ”taloustieteilijän” ideologian värittävän tämän kannanottoja.

Niinpä niin. Kaikkihan me haluaisimme uskoa hyvään: rehellisyyteen, rohkeuteen, ahkeruuteen ja sen sellaiseen. Mutta maailma ei seuraile uskonhalujamme, eikä muutu halusta uskoa.

Teittisen viimeinen lohduttava lause on: ”jonkun on pakko olla oikeassa”. Miten ihmeessä joku voi niin kirjoittaa? Todennäköisintä on, että kaikki kahdeksan ovat hieman väärässä ja hieman oikeassa. Mutta syy tähän sotkuun on tarkastelun väärtti.

Tieteen pitää perustua tosiasioihin eikä kiihottaa uskoon. Kuvitelkaapa jos jokin luonnontiede vähät välittäisi tosiasioista, mutta keskittyisi uskomusten pönkittämiseen. Luonnontieteistä taloustiedettä lähinnä on ehkä meteorologia. Molemmat perustuvat massiivisiin ja lukuisiin, mutta erillisiin aikaisempiin havaintoihin, tekevät niistä yleistyksiä, pyrkivät seikkaperäisesti toteamaan nykytilanteen ja ennustavat sitten tulevaa. Meteorologin ennuste on päivien mittainen, taloustieteilijä kurkottaa kuukausiin.

Mitä arvelisitte meteorologista, joka aina julistaisi lomailijalle auringonpaistetta ja aavikon asujalle sadetta? Jos taloustieteilijällä on tippaakaan tuollaista verta suonissaan, häntä ei pidä kutsua tutkijaksi vaan valetutkijaksi. Eikä sellaista toimintaa pidä nimittää tieteeksi. Se on poliitikkojen hännystelyä. Sellaisen harjoittajat eivät ole tiedemiehiä vaan hännystelymiehiä. Mutta poliitikko, joka valitsee sekamelskasta sopivimman haukkapalan, on vain tavallinen poliitikko.

Lopuksi ehdotus taloustieteilijöille: käyttäkää enemmän sanaa ”todennäköinen”. Perustakaa kantanne vain faktoihin, mutta kaikkiin havaittuihin faktoihin. Ottakaa nollatoleranssi tuohon tuttuun asenteeseen: ”jos tosiseikat ja mielipiteeni ovat ristiriidassa, sen pahempi tosiseikoille”.