Rasvaista rahaa

Aisopoksen tarina heinäsirkasta ja muurahaisesta elää ajassamme monissa muodoissa. Me kaikki tunnemme jonkun, joka huolettomuuttaan, ylimielisyyttään tai laiskuuttaan ajaa itsensä toistuvasti vaikeuksiin. Niistä hän odottaa jonkun hyväsydämisen hänet pelastavan ja sellainen myös useimmiten löytyy. Kuvio toistuu.

Tämä ei koske vain yksilöitä, vaan myös ihmiskunnan sukupolvia tai kansoja ja valtioita, mutta – siltä näyttää – myös kaupunkeja ja muita kuntia. Keskityn nyt yhteen mikroskooppisen pieneen osaan maailmasta: Tuusulaan ja tämän sirpaleen olemattomaan osaan, pormestariutta halajavaan kuntalaiseen. En mainitse nimiä, menee intimiteettisuojan puolelle.

Voitko kuvitella heinäsirkalle sopivampaa hommaa kuin pienen kunnan pormestari?

Jo titteli sinänsä – pormestari – on jotain muuta kuin arkinen kunnanjohtaja. Palkka juoksee piittaamatta vähästä työmäärästä, vastuusta ja aikaansaannoksista. Roiskii helppoa ja rasvaista rahaa. Virkamiestä kuormittava ikävä lainsäädäntö, kiellot ja velvollisuudet eivät luottamushenkilöä rasita. Luottamushenkilön avuksi voidaan saada vielä pari kollegaa, tuon kokouksissa ja kahvitteluissa istuskelevan tärkeilijän apulaisiksi tekemään tuota ei mitään. Arvonantoa tulee roppakaupalla muurahaisväestön taholta ja edustustehtäviä piisaa.

Olet ehkä huomannut, etten ole Tuusulan pormestarimallin kannattaja.

Nähdäkseni nykyisillä luottamushenkilöillä on kaikki mahdollisuudet ohjata virkamieskuntaa – kunnanjohtajasta lähtien – täsmälleen yhtä reippaasti kuin kuviteltu tehokas ja toimelias pormestari. Valtuuston ei tarvitsisi tehdä muuta kuin ottaa haltuunsa se valta ja ne velvollisuudet, jotka sille todellisuudessa kuuluvat. Valtuuston tulisi määritellä kunnan kehittämisen yleiset linjat, vaatia virkamiehiä seuraamaan niitä, puuttua räväkästi laiminlyönteihin ja laiskotteluun, mahdolliseen sooloiluun ja vetkutteluun sekä irtisanoa tarvittaessa niskuroijat. Se edellyttäisi valtuustolta vain kanttia. Sitä ei tähän mennessä ole ollut. Pohtikaapa tällaista vaihtoehtoa.

Silloin ei kuntalaisia rasitettaisi tuolla rasvaisella rahalla.