Korkeasaaren paviaanit

| Eero Paloheimon julkaisematon lukijakirjoitus 15.10.2004 |

Korkeasaaren intendentti Leif Blomqvist ei vastaa puhelimeen. Siksi on uskottava, että hänen tässä lehdessä 9.10. esittämänsä puheet ja perustelut ovat totta. Hän aikoo ”lopettaa” pienen paviaanien klaanin Korkeasaaresta – käytännöllisenä ratkaisuna. Hän ei ollut televisiossa eikä lehtiartikkelissa järkyttynyt, vaan esitti asiansa Eichmannin tyyneydellä.

Herra intendentin olisi syytä perehtyä elämäkeskiseen etiikkaan. Silloin hän huomaisi, että tämä ratkaisu ei ole käytännöllinen, vaan syvästi periaatteellinen, eettinen ja symbolinen. Korkeasaareen ei pitäisi valita intendenttejä, jotka eivät ole perehtyneet elämäkeskeiseen etiikkaan.

Muut ihmiset, jotka suhtautuvat asiaan intendentin viileydellä muistakoot, että vain lyhyt aika on kulunut siitä, kun vajaamielisiä, vammaisia, väärärotuisia ja muita tuntevia, mutta epäkäytännöllisiä olentoja ”lopetettiin” käytännön syistä.

En tiedä, montako paviaania maailmassa on. Vuorigorilloja on 630, yksi jokaista kymmentä miljoonaa ihmistä kohti. Niitä piirittävät köyhät afrikkalaiset, jotka omassa hädässäänkin suojelevat näitä kuin veljiään. Korkeasaaren paviaaneja piirittävät rikkaat suomalaiset ja Euroopan vihrein kaupunki.

On turha vähätellä tulevia tapahtumia. Kun Kolmannen Valtakunnan savupiipuista nousi kitkerää savua, katseltiin kattoon, vaihdettiin puheenaihetta ja hoidettiin omia, jokapäiväisiä askareita. Sanottakoon niille, jotka nyt vaikenevat: teitä ei unohdeta, tähän palataan vielä.