Huostaanotetut lapset

Vuonna 2017 Suomessa oli 12.310 huostaanotettua lasta. Se oli 1,2 % alaikäisten kansalaisten määrästä. Välttämättömän toimenpiteen hinta veronmaksajille on noin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Orpokoteja on aina ollut, mutta hyvinvointivaltion vallitseva syy huostaanottoon ei ole perhettä kohdannut onnettomuus, vaan rappeutunut arvomaailma. Valtaosa huostaanotoista on seuraus lapsen vanhempien holtittomista elämäntavoista. Normaalissa afrikkalaisessa, intialaisessa tai kiinalaisessa perheessä tuo elämäntapa saisi sosiaalisen murskatuomion.

Tilanne on häpeällinen. Ihmisoikeuksista kyllä paasataan naama punaisena, ihmisvelvollisuuksista vaietaan. Suvaitsevan ilmapiirin paapova asenne on moraaliton. Huostaanotto vapauttaa vanhemmat luonnollisesta vastuustaan. Lapsen elämä jää arpakuution varaan. Tarvittavan rahan voisi hankkia ja käyttää oikeudenmukaisesti.

Minulla ei ole nopeaa ratkaisua synnytettyyn tilanteeseen. Sen sijaan arvelen, että tätä tilannetta ei olisi koskaan tarvinnut synnyttää. Asuin Länsi-Saksassa parin vuoden ajan silloin, kun pommien jäljet näkyivät vielä rakennusten julkisivuissa ja tehtiin kuusipäiväistä, kahdeksantuntista työviikkoa, kun palkat olivat pieniä ja takana hävitty menneisyys. Kansa nousi kuopasta. Vasta myöhemmin huomasin, ettei maassa ollut nuorisoksi kutsuttua väestöryhmää. Oli lapsia, jotka tottelivat vanhempiaan ja aikuisia, jotka vastasivat lapsistaan. Yhteiskunta ei leikkinyt äitiä.

Meillä ovat asiat toisin. Nuorisoksi kutsuttu väkijoukko on itsestään selvyys ja tälle suodaan aikuisen oikeudet, mutta sälytetään vain lapsen velvollisuudet. Tähän etuoikeutettuun porukkaan on tunkua. Nuoreksi päästään viimeistään 13-vuotiaana ja aikuiseksi joudutaan vasta 50-vuotiaana, lukuun ottamatta rokkitähtiä, jotka saavat lukeutua nuorisoon 80-vuotiaiksi saakka.

Heillä on nuorison pukeutumistyyli, tatuoinnit, hiusmuoti, kielenkäyttö ja elämäntavat. He ihailevat tuota meininkiä. Yhteiskuntamme vilisee perheitä, joissa on vain nuorisoa. Ne ovat hyvinvointivaltion ylpeys ja ylellisyys. Ja juuri tätä joukkoa huostaanotto hyysää.