Historian suuri harha

Tämä on kirjoitettu keskellä presidentin asemasta käytävää vaalitaistelua.
Niissä keskusteluissa, joita toistaiseksi on käyty, ovat ehdokkaista valistuneimmat poimineet historian tukea omille näkemyksilleen. Silloin on arvioitu tulevaisuuden uhkia, niiden todennäköisyyksiä, mahdollisia valtioiden ryhmittymiä ja toivottuja liittolaisia. Historiaa on käytetty siihen tarkoitukseen, joka on sen merkittävin, lähes ainoa hyöty. Se auttaa punnitsemaan tulevaisuuden vaihtoehtoja jossain suhteessa keskenään.
Ehdokkaat eivät perusta näkemyksiään taiteen, tieteen tai arjen historiaan, vaan vallan historiaan. Näin tehdään varmasti kaikkien valtioiden presidentinvaaleissa. Niissä kaikissa on sama harha, jonka mukaan ihmiskunnan sisäiset valtasuhteet ovat tänäkin päivänä se tärkein asia. Näin ei ole.
Elämme ihmiskunnan historian ainutkertaista aikaa – tosiasiassa hetkeä – jolloin ihmisten sisäiset valtasuhteet tulisi nähdä vanhanaikaisena kinasteluna ja keskittyä olennaisempiin kysymyksiin. Niitä ovat tulevaisuuden ihmiskuntien ja muun elollisen säilyminen planeetallamme. Tämä hetki on nyt, uniikkina ja uutena. Nyt ei pidä asettua vastakkain, vaan vierekkäin. Jos maiden johtajat jatkavat jankutustaan keskinäisestä vallastaan vielä muutamia vuosikymmeniä, meille kaikille käy armotta köpelösti.
Kääntäkää siis katseenne menneisyydestä tulevaisuuteen. Älkää olko lukutoukkia, jotka pänttäävät pölyisistä teksteistä miten asiat olivat. Olkaa luovia ihmisiä, rikkokaa Einsteinin lailla perinteiden kahleet, kieltäytykää tottelemasta sitä miten oli. Vastatkaa siihen ja tehkää se, miten nyt pitää olla.
Myönnän, että minulla on lievä perspektiivivirhe. Nythän emme valitse YK:n pääsihteeriä, vaan pikkuvaltion presidenttiä. Kiinassa vastaavia hommia hoitaa kaupunginosan johtaja. Pikkuvaltion presidentin pitää varoa, ettei intoudu liikaa ja ala ärsyttävästi hyppiä isommille nenille. Siitä huolimatta suon suosionosoitukset sille ehdokkaalle, joka rämäpäisesti ei piittaa poliittisesta korrektiudesta, vaan nostaa jatkossa keskusteluun nuo tärkeimmät kysymykset.