284 tumppia pururadalla

| Eero Paloheimon kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 07.06.2007 |

Tiedättekö pururadan, joka sijaitsee Tuusulassa, Maanpuolustuskorkeakoulun jatkotutkinto-osaston, entisen Taistelukoulun kohdalla, Järvenpään tien itäpuolella? Oletteko huomanneet, että se on hyvin siisti. Siisteys on minun ansiotani.

Yhteensä kahdeksan (8) kävelykierroksen aikana olen kerännyt radalta tyhjiä oluttölkkejä, käytettyjä paperinenäliinoja, muovipusseja, karamellipapereita ja muuta roskaa sylikaupalla, mutta erityisen huoleni kohde ovat olleet tupakantumpit. Vielä kahdeksannella kierroksella niitä löytyi neljä, seitsemällä edellisillä kierroksilla huomaamatta jääneitä tumppeja. Koko saldo oli 284 tumppia.

Tupakantumppien alkuperäisimmät heittelijät on saatu kiinni. He ovat kunnan työntekijöitä, jotka olivat viime vuonna siistimässä pururataa vesakoista. Kunta oli iskenyt haukansilmän radan reunoilla kasvavan puuston villiintymiseen, radan umpeutumiseen ja lähettänyt siistimisparin korjaamaan tätä epäkohtaa. Siistimispari osoittautui sotkemispariksi. Heidän työnsä jäljiltä pururadalla oli 102 tupakointipaikkaa, keskimäärin 18.6 metrin välein. Työvoimatoimiston analyysin mukaan he olivat pitäneet tupakkatauon 16 minuutin väliajoin. Toinen oli polttanut savukkeita keltaisilla ja toinen valkoisilla filttereillä. Valkoisten filttereiden mies oli hieman ahkerampi tupakoija ja tumppeja oli keskimäärin 4.3 taukopaikkaa kohden. Koskaan aikaisemmin pururata ei ole ollut niin sikamaisessa kunnossa. Suurin osa tumpeista korjattiin heidän jäljiltään jo viime vuonna.

Tutkimus on nyt kohdistunut uusiin tumpin heittelijöihin. Epäilyksen alaisia ovat kaksi koirankusettajaa, koska lenkkeilijät eivät koskaan juokse tupakka hampaissa. Heittelijöiden jätökset on lähetetty Lontoon Interpolin DNA-tutkimukseen ja on vain ajan kysymys, milloin rengas heidän ympärillään kiristyy lopullisesti. Sylki paljastaa. Olutpurkkien, paperinenäliinojen ja muun roskan heittelijät otetaan kiinni samalla menetelmällä ja pannaan vastuuseen myös. He oppivat vielä, ettei tumppeja pidä heitellä pururadalle vaan esimerkiksi naapurin parvekkeelle.

Pari viikkoa sitten sain siistimistalkooni päätökseen. Piilottelin roskat suurten kivien alle, pois silmistä, koska roskapönttöä ei ole. Lähdin Taivaallisen Siisteyden Pururadalta Kiinaan hoitamaan kiinalaisten ympäristöasioita. Taivaallisen Rauhan Aukiolla ei ollut tumppeja. Mutta palattuani Tuusulaan menin lenkille ja silmiini osui kaksi tuoretta tupakantumppia. Ne olivat keltafiltterisiä ja epäilty on tällä kertaa nainen. Hänetkin otetaan vielä kiinni.

Mutta ei niin suurta surua, ettei pientä iloakin. Tänään näin, että joku oli osallistunut siivoustalkoisiin ja korjannut toisen tuoreista tumpeista pois. Parhaat kiitokseni tuntemattomalle hyväntekijälle. Jätin toisen tumpin odottamaan omaa korjaajaansa.

Nyt siirryn rikostutkimuksen ja kansalaistoiminnan piiristä yhteiskunnallisen toiminnan piiriin. Tämä ei ole mikään pikku juttu, ei mitään siltarumpupolitiikkaa. Kehotan kuntaa pystyttämään pururadan alkukohtaan roskapöntön.