Ovatko äänet yhtä arvokkaita?

| Eero Paloheimon kirjoitus on julkaistu Ilta-Sanomain Lukijat-palstalla 3. 4. 2003 |

Nykyisten hallituspuolueiden yhteinen äänimäärä vaaleissa oli suunnilleen sama kuin neljä vuotta sitten, mutta ne menettivät 8 paikkaa ja niiden yhteinen paikkaluku putosi 120 kansanedustajaan. Oppositio keräsi 170.000 ääntä enemmän kuin vuonna 1999 ja nosti edustajamääräänsä 8 paikalla. On päätelty, että kansan tahtoa pitää noudattaa ja hallitusta vaihtaa. Hallituksen voi vaihtaa, mutta ei tästä syystä.

Jos hallitus tuosta syystä vaihtuisi, se muodostuisi ensisijaisesti vaaleissa tapahtuneen muutoksen ja toissijaisesti edustajien paikkaluvun perusteella. Tämä tarkoittaisi, että liikkuvan äänestäjän ääntä pidetään painokkaampana kuin puolueelleen uskollisen ääntä. Samoin nukkuneen äänestäjän havahtunut ääni olisi arvokkaampi kuin ennenkin äänestäneen ääni. Yleistettynä: muutosta vaativan ääni olisi painavampi kuin pysyvyyttä kannattavan ääni. Onko se tasa-arvoa?

Näyttää, että tätä ei usein ole huomattu eikä haluta edes tunnustaa. Yleisessä kielenkäytössäkin vaalien voittajiksi kutsutaan niitä, jotka lisäsivät paikkalukuaan eikä niitä, jotka saivat paljon paikkoja tai ääniä.

Hallituspuolueiden 8 menetettyä paikkaa olisivat tuon ajattelun mukaan jotenkin painavampia paikkoja kuin hallituspuolueiden 120 säilytettyä paikkaa. Opposition saamat 170.000 lisä-ääntä olisivat jostain syystä arvokkaampia kuin hallituspuolueilla pysyneet äänet, joita oli puoli miljoonaa enemmän kuin opposition ääniä.

Uutta perustuslakia sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa. Presidentti ei valitse pääministeriä eikä piileviä moraalisia velvollisuuksia ole. Pahimmassa tapauksessa luodaan käytäntö, jonka mukaan äänet eivät ole tasa-arvoisia, vaan liikkuvien äänestäjien äänet ovat muita arvokkaampia. Vähäinen prosentti kaikista äänistä tulkitaan niin tärkeiksi, että hallitus pitää vain niiden vuoksi vaihtaa. Siten syntyy ennakkotapaus, helposti perinteeksi pinttyvä ja vinoutunut poliittinen kulttuuri. Kansanvalta edellyttää, että hallitus muodostetaan eduskunnan paikkajaon ja vain sen pohjalta. Muutos edellisistä vaaleista ei saa painaa sen enempää. Lörpöttely muutoksen erityisestä painoarvosta on syytä lopettaa. Olympialaisissa voittajiksi ei julisteta niitä, jotka paransivat tulostaan eniten edellisistä kisoista.