Oi maamme Suomi, elät käännekohtaa.
Seuraavan viikon aikana on hallituksen muodostajien määrä sopia leikkauksista, joita kutsutaan sopeutuksiksi. Sopeutus ei ole ainoa uuskielen sana, joka George Orwellin viitoittamalla tiellä on otettu käyttöön. Muita samankaltaisia ovat esimerkiksi rakennemuutos ja hyvinvointivaltio. Nyt käytän kuitenkin katusuomea.
Vuosikymmenten ajan olen tutustunut julkiseen sektoriin sen sisältä ja ulkopuolelta. Olen istunut sadoissa kokouksissa, joita on täydennetty sellaisilla virkamiehillä, joilla ei ole mitään sanottavaa käsiteltävässä asiassa. He istuvat kokouksessa omahyväisinä, tietoisena viiden vuoden irtisanomissuojasta, silmissään intialaisen lehmän katse. Olen soittanut virkamiehille satoja puheluita ja huomannut, että noin kerran kymmenestä hallintohenkilön tavoittaa työpaikaltaan. Olen ymmärtänyt, että heidän työnsä on antaa lausuntoja toistensa lausunnoista.
Edellinen ei koske opettajia, siivoojia, lääkäreitä, sairaanhoitajia, poliiseja, ei ketään oikeaa työtä tekevää, eikä edes jokaista hallinnollisissa tehtävissä olevaa. Mutta se kuvaa riittävän monia niistä paperinsiirtelijöistä, jotka ovat piilossa poliitikoilta ja näkymättömissä kansalaisilta. Enkä moiti ihmisiä, moitin tehotonta työkulttuuria. Mahdollisuus synnyttää loisimisen. Varovaisen arvion mukaan voimme vähentää 50.000 virkahenkilöä ilman, että leikkaus tuntuu missään. Jäljelle jäävä porukka vain istuisi vähemmän palavereissa ja tehtäviä muovattaisiin.
Toivokaamme, että ne ensimmäiset signaalit, joita asiasta on nähty, ovat virheellisiä. Näyttää, että leikkausten suunnittelu annetaan niille, joiden erottaminen vähentäisi tyhjäkäyntiä eniten. He osaavat kyllä hoitaa asiat niin, että ryhmäkokoja kasvatetaan ja oikean työn taakkaa lisätään. Muutokset kirpaisevat verojen maksajia ja palveluiden käyttäjiä. Saneeraajat itse pysyvät tuoleillaan kuin liima.
Poliittisesti epäkorrekti ratkaisu olisi se oikea. Ulkopuolisen tarkkailijan pitää kammata julkinen sektori. Vain se voi tuottaa kunnon tuloksia. Saas nähdä, onko siihen kolmella ässällä kanttia.