Asiakaspalvelijat

”Kaikki asiakaspalvelijamme ovat juuri varattuja. Vastaamme puheluusi mahdollisimman pian.” Tuttu juttu, vai mitä?
Tämä on yksi niistä lukuisista keinoista, joita firmat, virastot, kaupat, marketit, apteekit, pankit, pysäköinnin valvojat, terveyskeskukset, rautatiet ja sen sellaiset ovat keksineet vaivojensa välttämiseksi ja henkilökuntansa säästämiseksi. He ovat rekrytoineet asiakkaansa työvoimaksi näiden itsensä huomaamatta. Heille ei tarvitse maksaa palkkaa. Tavallisen vuorokauden aikana Suomessa odotetaan palvelua päivän aikana eri muodoissa yhteensä 375.000 tuntia. Se on 50.000 työllistettyä. Tämä ei ole tieteellinen tutkimustulos, vaan valistunut, varovainen arvio.
Julkisen sektorin hallinnollisissa puuhissa virkahenkilöt kuluttavat aikaansa tarpeettomien papereiden rustaamiseen, keskinäiseen kamppailuun rooteleista, uneliaaseen kokoustamiseen, veronmaksajien simputukseen, lintsaamiseen ja ei-kuviteltavaan muuhun tehottomuuteen päivisin Suomessa noin 360.000 tuntia, 48.000 työpäivää. Tämäkin on valistunut arvio, ja perustuu esimerkiksi Helsingistä Järvenpäähän ajavien autojen ruuhkahuippuun, joka arkisin Hyrylän kohdalla on 15.00 ja 15.30 välillä.
Ideologisten työttömien määrän voi arvioida eduskuntaan äskettäin jätetystä kansalaisaloitteesta. Heitä lienee Suomessa noin 140.000. Tämän he ovat itse todistaneet.
So what, kysyy Lipposen Paavo. Suomeksi: entä sitten. Nuo kaikki mainitut ilmiöt ovat vain merkkejä hyvinvointivaltiosta, sanovat tuon valtion kritiikittömät ihailijat. Sallitaanko maltillinen epäily ja erimielisyys asiasta?
Maailman onnellisimman kansan ylenpalttinen paapominen, oikeuksien rajaton korostaminen ja velvollisuuksien unohtaminen on maailmassa harvinaista. Asenne ”yhteiskunta on kansalaisen äiti”, on luhistunut ylikypsästä puolimätään vaiheeseen. Jo kauan olisi pitänyt pohtia, minkälaiseksi rappeutunut meininki pitää muuttaa. Housut pitää vaihtaa, eikä lämmitellä punttiin valahtaneessa nesteessä. Juha Sipilä näyttää yrittävän jotain. Se onnistuisi paremmin, jos poliittiset kilpailijat esittäisivät perusteltua kritiikkiä.