Monikulttuuri?

Teini-ikäinen sukulaispoika kertoi menevänsä monikulttuurisuutta puolustavaan mielenosoitukseen. Kehotin häntä maalaamaan kannettavakseen plakaatin, jossa lukee: ”Monikulttuuri on monokulttuuria”. Häntä nauratti ja hän sanoi, että siitä kyllä saisi sakinhivutuksen. Niin suvaitsevaista porukkaa siellä marssii.

Sitten reunahuomautus logiikasta. Tahallinen epäloogisuus on epärehellisyyden alalaji. Kun havaitsette jossain epäloogisuutta, kysykää onko se tahallista vai tahatonta. Jos se on tahallista, sen esittäjä on valehtelija, jälkimmäisessä tapauksessa vain tyhmä. Tyhmyys ei ole tuomittavaa, epärehellisyys on.

Televisiossa oli oikein ohjelma monikulttuurisuudesta. Ohjelman toimittaja ihmetteli ääneen, että mitä se hänen ohjelmansa otsikoksi valittu monikulttuuri mahtaa olla. Ei siihen selkeää vastausta tullut osallistujiltakaan. Osaisikohan tuo ”vain yhdenlaisia plakaatteja suvaitseva mielenosoitus” vastata näin outoon kysymykseen?

Varmuuden vuoksi lienee parasta vastata siihen itse. Monikulttuuri vallitsi maailmassa ennen vuotta 1492, jolloin Kolumbus löysi Amerikan. Sen jälkeen monikulttuurisuus on kärsinyt jatkuvia takaiskuja. Maailma samankaltaistuu askel askeleelta, kaikissa suhteissa ja peruuttamattomasti. Ilmiö on nimeltään kulttuurientropia. Lämmintä maitoa kylmään veteen ja lopputulos on haaleaa litkua.

Olen sanonut tämän niin monta kertaa, että alkaa itseänikin haukotuttaa. Mutta sanonpa nyt jotain uutta. Tuolla yhdenmukaistuvalla maailmalla saattaa olla yksi hyvä ominaisuus. Vaikka se on toivottoman tylsä, kuten kaikki yksitoikkoisuus, siihen sisältyy tylsyyden tuoma turvallisuus. Kaksoset harvoin tappavat toisiaan. Joten: tylsyyden puolustajat, liittykää yhteen! Osoittakaa mieltänne monokulttuurisen maailman puolesta! Mutta rehellisyyden nimissä: kutsukaa tuota tylsää maailmaanne oikealla nimellä.

Vai haluatteko tulla leimatuiksi tyhmiksi? Haluatteko, että logiikkanne pettää huomaamattanne? Parempi niin. Tyhmyys ei ole tuomittavaa, epärehellisyys on. ”Monokulttuuri on monikulttuuria” muistuttaa lausetta: ”Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta”.